PROJECTS

  • Lumsden Elementary School - Front Entrance

Project Details

pmgm architecture was first approached by the School Division in 2006 to do preliminary planning for an addition and renovation to the school to alleviate area shortages. A concept plan and preliminary budget were the result of this initial meeting. A few years later, the School Division requested assistance to prepare a Stage 1 report to submit to the Ministry of Education outlining existing facility conditions and area shortfalls affecting program delivery. The recommendations and planning of the facility and  educational requirements were based on the School Division's Strategic Plan which was developed within the context of the Ministry of Education, Continuous Improvement Framework.

The final design for the school involved cutting a large section through the existing building to develop a large central commons. Some of the design goals for this commons included:

  • Create a clearly defined entrance to the building off of which administration is located.
  • Provide flex space that can serve multiple functions, including the enlargement of the adjacent performance space.
  • Provide a clear visual and spatial link between various programmed spaces within the building such as the new Gymnasium.
  • Bring natural daylight into the center of the building through clerestorey window.